De Lofklank

Na een splitsing met Brassband De Bazuin uit Ureterp werd op 1 april 1978 Brassband De Lofklank opgericht. Gaandeweg werd de bezetting compleet en kon onder leiding van dirigent Bienze IJlstra de eerste stappen gezet worden. Daarna was het aan Klaas van der Woude om aan balans en klankvorming te werken. Onder zijn leiding ging De Lofklank op concourspad. De eerste resultaten waren niet om over naar huis te schrijven. In 1982 nam de Lofklank voor het eerst deel aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). De Lofklank werd zevende in de vierde divisie.

In 1985 nam Rieks van der Velde het stokje over. In totaal heeft Rieks 18 jaar voor De Lofklank gestaan. Van alle dirigenten is Rieks van der Velde de meest succesvolle dirigent van De Lofklank geweest. Onder zijn leiding werd De Lofklank 9 keer Nederlands kampioen! In deze tijd waren grote namen als Sheona White en Steve Sykes te gast op onze voorjaarsconcerten.

In mei 2003 werd Frans Aert Burghgraef dirigent. Hij wist het niveau te behouden en leidde De Lofklank in 2003 naar een derde plaats en in 2004 naar een tweede plaats op de NBK. In 2005 ontstonden er diverse vacatures en moest er een dirigent gezocht worden. Met interim-dirigent Siemen Hoekstra werd De Lofklank tegen alle verwachtingen in winnaar van de tweede divisie. Daarna bleef het onrustig en wisselden dirigenten elkaar af. Toch ging De Lofklank in 2006/2007 verder van huis dan ooit en werd er afgereisd naar Antwerpen, Terneuzen, Rotterdam en Maassluis. In 2008 wist De Lofklank met Marco Middelberg nog een keer de titel te pakken in de tweede divisie.

Vanaf 2011 kwam er meer rust. Vier jaar lang is Jaap Musschenga dirigent geweest. Naast een reisje naar Duitsland, zijn onder zijn leiding goede resultaten op concoursen behaald, waaronder de overwinning op Surventobrass. Ook heeft het kerstconcert weer een vaste plaats op de agenda gekregen. In 2015 heeft Jaap het stokje overgedragen aan Gerk Huisma.

Naast deelname aan de NBK en andere concoursen organiseert De Lofklank jaarlijks diverse concerten. Vaste agendapunten zijn het voorjaarsconcert, kerstconcert en de koffieconcerten in gkv De Levensbron te Ureterp en de Fonteinkerk te Drachten. Daarnaast begeleidt (een delegatie van) De Lofklank met regelmaat kerkdiensten in De Levensbron.

Dit alles is alleen mogelijk dankzij vrijwilligers, donateurs, sponsoren, en alle mensen die door de jaren heen snert, snickers, marsen en vooral taarten gekocht hebben om De Lofklank te steunen!

De Lofklank repeteert elke donderdagavond van 20:00-22:15 in gkv De Levensbron te Ureterp.

Privacy policy Brassband De Lofklank